Múzeumok, galériák

Település:
Budapest, 6. kerület


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103., Telefon: +36 1 469 77 59, Jegypénztár: +36 1 469 77 62, E-mail: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Múzeum története

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833‒1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta. A gyűjtemény a tulajdonos Andrássy úti villájában került elhelyezésre és kiállításra, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma.  A Hopp-villa körül kialakított kert korának ismert pesti keleti hangulatú kuriózuma volt, s ma is szerves része a múzeum hétköznapjainak, hiszen programjaink zömének helyszínét adja.

Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A keleti művészetek iránti érdeklődése elmélyülésével gyűjteménye fejlesztéséhez az akkor ifjú művészettörténész-orientalista Felvinczi Takács Zoltán ‒ később a múzeummá alakuló gyűjtemény első igazgatója ‒ tanácsait is igénybe vette. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.

Múzeumunkhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely nemcsak kiállításaink és egyéb tevékenységeink dokumentációját őrzi, hanem a keletkutatással, a keleti műgyűjtés történetével és keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum épületében jelenleg aktuális időszaki kiállításunk látogatható, amelynek változó tematikája ázsiai gyűjtőkörünk egészét igyekszik időről-időre végigjárni. A gyűjtemény ennél nagyobb léptékű bemutatására egy tervbe vett állandó kiállítás ad majd lehetőséget. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Aktuális

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából június közepén megújult külső és belső terekkel ismét megnyitjuk a múzeum kapuit az érdeklődők előtt. A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításunkon műtárgyaink kiemelkedő darabjait, a múzeum nagy korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítjuk a középpontba.

A centenáriumi évébe lépett múzeum százötven éves gyűjteményének legjavát mutatjuk be egy éven keresztül látogatható, Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című új kiállításunkban. A június közepén nyíló tárlat sorra veszi a múzeumalapítást követő nagy korszakokat, az intézmény első igazgatója, Felvinczi Takács Zoltán művészettörténész nevéhez fűződő, két világháború közötti időszaktól a 2017-ben elhunyt neves sinológus, Ferenczy Mária nevéhez köthető buddhista kiállítások időszakáig.
Jelen kiállításunk – az időszaki cserékkel együtt – több mint ötszáz műtárgyat vonultat fel a markánsabb múzeumtörténeti periódusok mentén vizsgálva a különböző korszakok, lehetőségek és gyűjteményezési szempontok alapján létrejött tárgyanyag legreprezentatívabb darabjait és tárgycsoportjait. A kiállításra szánt darabok állapotának megóvása érdekében egyes műtárgyaknál vagy csoportoknál negyedéves cseréket iktatunk be. Egyúttal megidézzük a múzeum történetének jellegzetes alakjait, a huszadik századi magyar (és világ)történelmi tragédiák sújtotta korszakokban a múzeum működését, gyűjteményezésének irányát jelentősen meghatározó igazgatókat, munkatársakat, közelebb hozzuk a kvalitásos és gyakran kalandos sorsú műtárgyak történetét – egyedi lehetőséget teremtve a látogatónak, hogy a huszadik század történelmét egy magyar múzeum ázsiai műtárgyainak összefüggésrendszerében gondolhassa újra.

A jubileumi évre a centenáriumi kiállítás mellett további meglepetésekkel is készülünk. A Hopp Múzeum jubileumához szorosan kapcsolódva egy hiánypótló kézikönyvet, a múzeum gyűjteményeinek történetét és a legjelentősebb műtárgyak bemutatását veheti kezébe az olvasó (a kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható lesz). A közeljövőben megjelentetjük a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozatunk jubileumi különkiadását is, mely Hopp Ferenc életét és munkásságát mutatja be, míg ősszel ugyancsak két nyelven adjuk közre a kert és az épület történetét bemutató kötetünket számos archív fotóval illusztrálva.
Múzeumunk időszaki kiállításait mindig színes és változatos programok segítségével igyekszünk közelebb vinni látogatóinkhoz. A szokásos tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén kiemelt jelentőséget kapnak az ázsiai kultúrák jeles évfordulói, így a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója, Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulója, a Kínai Népköztársaság megalapításának 70., valamint a koreai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója.

Kapuőrző istenség udvari viseletben
Thaiföld, 19. század első fele
Kapuőrző istenség udvari viseletben. Thaiföld, 19. század első fele
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával.
Korea, 19. század eleje
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával. Korea, 19. század eleje
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje
India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje. India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század


NYITVA TARTÁS

Általános nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00-18.00 (belépés 17.15-ig)
hétfőn zárva
Jegypénztár nyitva tartása:
10.00-17.15
Belépésre a pénztár zárásáig van lehetőség.

BELÉPŐDÍJAK

Jegyárak:
Teljes árú (felnőtt): 1 400 Ft
Ifjúsági jegy (6-26 éves kor között), nyugdíjas jegy (62-70 éves kor között): 700 Ft
Jelenleg csak időszaki kiállítások láthatóak a múzeumban, állandó kiállításunk nincs.

Kapcsolat / Elérhetőség

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Telefon: +36 1 469 77 59
Jegypénztár: +36 1 469 77 62
E-mail: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Általános információ: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Könyvtár: hopplibrary@hoppmuseum.hu

Múzeumpedagógia: hoppmuzeumpedagogia@hoppmuseum.hu

Tárlatvezetésre jelentkezés: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Megközelíthető:

- a 105-ös autóbusz Bajza utcai megállójától;
- az M1 földalatti

 

Forrás: hoppmuseum.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »