Oktatási intézmények

Település:
Budapest, 6. kerület

Létrehozva:
2020-02-24 19:13:07


Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem


Főépület: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., Telefon: (1) 462-4674, Általános tájékoztatás: info[kukac]zeneakademia.hu

REKTORI KÖSZÖNTŐ

  TANSZÉKEK
 • Billentyűs és Akkordikus
 • Hangszerek Tanszéke
 • Egyházzene Tanszék
 • Ének tanszék
 • Fúvós Tanszék
 • Jazz Tanszék
 • Kamarazene Tanszék
 • Karmester és Karvezető Tanszék
 • Népzene Tanszék
 • Tanárképzési Tanszék
 • Vonós Tanszék
 • Zeneelméleti Tanszék
 • Zeneszerzés Tanszék
 • Zenetudományi Tanszék
  EGYETEMI KÉPZÉSEK
 • DOKTORI ISKOLA
 • PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉS
 • A KODÁLY INTÉZET KÉPZÉSEI
 • RENDKÍVÜLI TEHETSÉGEK KÉPZŐJE
 • ONLINE TANANYAGOK

A Zeneakadémia számomra a zene szentélye. Amikor Nagyteremben ülök, és felnézek az arany babérlevelekkel borított mennyezetre, vagy a Solti Terem emelkedettséget sugárzó belső terében hallgatom a zenét, olyasféle áhítat fog el, amely régi templomokban érinti meg az embert. Még azokat is, akik nem hívők. Aki pedig a Zeneakadémia épületébe belép – legyen szó tanárról, diákról vagy a koncertlátogató közönségről –, egészen biztosan hisz. Hisz a zenében. A zene lélekemelő erejében, a csodában, amely a hangversenypódiumon nap mint nap megtörténik, s amelynek létrehozására növendékeinket tanítjuk.

A csoda persze nem tanítható, a tehetséges muzsikus azonban igen. És az alapok meghatározzák egész intézményünk történetét, amennyiben a 19. század egyik legsokoldalúbb tehetsége, Liszt Ferenc volt alapító elnökünk, s a kapuit 1875-ben megnyitó budapesti Zeneakadémia az egyetlen olyan, Liszt nevét viselő intézmény, amely ezt elmondhatja magáról. Liszt egyszerre volt a nagy tradíció őrzője zongoristaként, és „lándzsáját a jövőbe röpítő” progresszív muzsikus zeneszerzőként. A mai napig ez a feladatunk: szemünket a múltba vetve átörökíteni a klasszikus hagyományt, előre tekintve pedig támogatni mindent, ami új. Új műveket, új gondolatokat, új kezdeményezéseket.

A Zeneakadémia saját hagyománya töretlen, oktatóink valódi családfát alkotnak. A zongoraprofesszorok Liszt növendékeinek növendékeitől tanultak, a hegedűtanárok Hubay Jenőig vezetik vissza művészi genealógiájukat, aki ma kamarazenét tanul nálunk, az érzékelhetően Weiner Leónak is növendéke. És a Zeneakadémiának még a múltja is jövővel terhes, hiszen a 20. század számos nagy újítója volt növendékünk és tanárunk: Kodály és Bartók, Ligeti, Kurtág és Eötvös egyaránt ezer szállal kötődtek, illetve kötődnek hozzánk. És ha a zeneszerzésről az előadóművészetre fordítjuk figyelmünket a kép nem kevésbé felemelő: Dohnányi Ernőtől Vásáry Tamáson át a Kocsis-Ránki-Schiff generációig és tovább a 20. század megannyi legendás zongoristája indult innen, vagy éppen hegedűművészek, mint Szigeti József, Végh Sándor vagy Pauk György, hogy csak hármat emeljünk ki a sorból, s persze ott vannak a karmesterek Solti Györgytől Doráti Antalig, akik nélkül a 20. századi észak-amerikai szimfonikus zenei élet gyakorlatilag nem elképzelhető. A sort hosszan folytathatnám énekesekkel, fúvósokkal más hangszeresekkel.

Zenei képzésünk egyedülállóan nagy ívet fog át: a kivételes tehetségek előkészítő osztályába tízéves kortól várjuk a növendékeket, a hangszeres és elméleti óráink túlnyomó többsége magánóra jellegű, vagy kis csoportokban folyik, valamennyi szakon kínálunk mesterképzést (jórészt angol nyelven is), Doktori Iskolánk pedig PhD-programot éppúgy kínál (zenetudósok számára), mint DLA-programot (előadóművészeknek). Története során negyvennél több ország növendéke fordult meg a Zeneakadémián, s évről évre nagyjából minden ötödik diákunk külföldi. Büszkék vagyunk rá, hogy a globális oktatási felmérések szerint a Zeneakadémia a 30. legjobb előadó-művészeti egyetem a világon.

1907-ben megnyitott főépületünk, a szecessziós építészet egyik csodája 2013-ra teljesen megújult: valóban és szó szerint is régi fényében ragyog. A felújítás óta intézményünk nem csupán oktatási tevékenységet végez, hanem önálló koncertközpontként is működik, aminek köszönhetően művésztanáraink és tehetséges hallgatóink a budapesti koncertélet jól ismert szereplőivé válhattak, és rendszeresen állnak egy pódiumon a Zeneakadémián rendszeresen megforduló világklasszisokkal.

Óriási öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy 2015-ben Europa Nostra, 2016-ban Európai Örökség díjjal tüntették ki a Zeneakadémiát, a legnagyobb elismerést azonban közönségünk és növendékeink szeretete és hűsége jelenti, és az a valóban családias atmoszféra, amely a tanársegédektől a professor emeritusokig oktatóinkat egymással összeköti.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora

 

LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM

Főépület: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., (1) 462-4674

Ligeti György épület: 1077 Budapest, Wesselényi utca 52.,  (1) 462-4600

Régi Zeneakadémia: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 35., (1) 322-9804

Üllői úti épület: 1091 Budapest, Üllői út 25., (20) 520-5090

Semmelweis utcai épület: 1052 Budapest, Semmelweis utca 12., (1) 318-2044

Köztelek utcai épület: 1092 Budapest, Köztelek utca 8., (1) 323-1750

Kézbesítési cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 52.

Postacím: 1391 Budapest, Pf. 206

Általános tájékoztatás: info[kukac]zeneakademia.hu

Sajtókapcsolatok: sajto[kukac]zeneakademia.hu

A honlap szerkesztősége: honlap[kukac]zeneakademia.hu

Oktatási és Tanulmányi Osztály: (1) 462-4611, tanulmanyi.osztaly[kukac]zeneakademia.hu (részletes elérhetőségek)

 

Forrás: lfze.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »